top of page

Ridgewood Hall trilogie - Marijke Vos

Wat hebben drie ingrijpende beslissingen van de broers Edward, Daniel & James uit 1904, ruim 100 jaar later nog voor invloed op het leven van drie jonge vrouwen die elkaar nog nooit gezien hebben? En welke rol speelt het prachtige en statige Engelse landhuis Ridgewood Hall in hun leven?

De inhoud

Begin 1900 besluit de Graaf van Ridgewood, Robert Bellamy, dat zijn oudste zoon Edward gaat trouwen met de dochter van een vooraanstaand rijke zakenman Oswald Parker. Als opvolger van zijn vader heeft Edward geen keuze, dit is het beste voor Ridgewood. Maar als hij het dienstmeisje Gillian ontmoet, komt plots zijn hele leven op z’n kop te staan. De keuze die hij uiteindelijk maakt heeft ingrijpende gevolgen voor hem maar ook voor zijn broers Daniel en James en hun toekomst.


Ruim 100 jaar later maken we kennis met de Nederlandse Flora en de Engelse Rose en Iris die op dat moment nog niets van elkaars bestaan afweten. Door toevallige omstandigheden leren zij elkaar kennen als

na het overlijden van Flora’s moeder, zij een boek in handen krijgt. Hierin zit een oude brief in die haar niet loslaat. Waarom krijgt zij deze nu pas, wat is de betekenis hiervan? Reden voor haar om in het onbekende verleden te duiken en zo kennis te maken met haar twee verre familieleden en een mysterieus stuk familiegeschiedenis.


Look & Feel

Alle drie de boeken hebben eenzelfde eenvoudige matte cover met een prachtige historische uitstraling. Op de voorzijde van de boeken een foto van een prachtig landhuis. Dit overigens bestaande landhuis Montacute House werd rond 1600 gebouwd in Somerset, Engeland en was voor Marijke Vos de basis en inspiratie voor “haar” Ridgewood Hall.


Op de rug van elk boek nogmaals een stukje Ridgewood Hall die (en nu komt het!!!), als ze naast elkaar staan, een geheel vormen. Heel tof gedaan.


Deze trilogie bestaat uit drie paperbacks en is per boek ingedeeld in twee tijdsperiodes die elkaar telkens afwisselen. Duidelijk en overzichtelijk.


Oordeel

Wat een heerlijk verhaal! Op de covers en binnenzijde las ik veelbelovende recensies, genoemd werden vergelijkingen met romans van ondermeer Lucinda Riley. Dat gaat me dan net weer even te ver. Maar laten we het erop houden dat Marijke Vos een wel heel goede historische trilogie heeft neergezet die ik nog niet eerder zo heb gelezen. Met haar eigen kwaliteiten. Haast naadloos gaan de verhalen in elkaar over; van begin 1900 zo over naar begin 2000. Prachtig vloeit de verhaallijn door, waardoor het boek wegleggen eigenlijk geen optie is.

En toen ik deel 1 uit las (in slechts twee dagen) voelde het zo prettig dat ik wist dat deel 2 en 3 in mijn boekenkast op mij lagen te wachten; ik kon meteen door!


Wat een fijne verhaallijn. Telkens valt er weer een puzzelstukje op z’n plaats. En ondanks dat het een lang verhaal is met z’n drie delen, heb ik geen moment het gevoel gehad dat er iets voorspelbaar was. Per deel wordt het historische verhaal van een broer verteld, tegelijkertijd loopt het verhaal van een van de vrouwen prachtig door. Alle personages blijven belangrijk onderdeel van het geheel.


Marijke Vos heeft een vlotte schrijfstijl en heeft naast een portie romantiek een goede dosis diepgang in haar verhalen gestopt. We lezen over historische feiten; over de Engelse politiek maar ook over de positie van de vrouw begin 1900. Alles wordt begrijpelijk uiteengezet en maakt je als lezer nieuwsgierig. Vos heeft duidelijk research gedaan en feiten verwerkt in haar roman. Dat zijn elementen waar ik persoonlijk erg van houd.


Kortom: met deze heerlijke trilogie kan ik niet anders zeggen dan dat ik een flink portie leesplezier in handen had, waarin ik me geen moment verveeld heb. Dus stop met wat je aan het doen bent en ga heel snel beginnen in deze historische romans van Marijke Vos!


Sterren: *****


Specificaties

Uitgever: HarperCollins

Auteur: Marijke Vos

Prijs: € 30 (combinatieprijs voor de hele trilogie) / € 15,- (per los boek) / € 19,99 (e-boek hele trilogie)

Publicatiedatum: 7 juni 2023

Pagina's: 866 (voor alle drie de delen bij elkaar)

ISBN: 9789402712537


Met dank aan uitgeverij HarperCollins voor het recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.


Comments


RECENTE BERICHTEN

bottom of page