top of page

Rust en Vreugd - Hendrik Groen

Na afscheid te hebben genomen van Nederlands meest geliefde bejaardenclub Omanido, geschreven door Hendrik Groen, verwelkomen we met open armen de nieuwste roman van de heer Groen: Rust en Vreugd. We maken kennis met Emma Quaadvliegh die in het voorjaar haar intrede doet in het tuinhuisje op het Volkstuincomplex Rust en Vreugd. Maar of de naam van dit park haar naam nu echt eer aandoet betwijfelt ze als ze eenmaal kennis heeft gemaakt met het bestuur en haar regels.

Het verhaal

Als haar man overlijdt, vindt de op leeftijd gekomen Emma Quaadvliegh tussen alle papieren een oud inschrijfformulier voor een tuinhuisje op het park Rust en Vreugd. Gezien haar plaatsje op de aanvraaglijst komt ze in aanmerking voor een zojuist vrijgekomen huisje. Ze besluit dit huisje te kopen en maakt kennis met de overige bewoners tijdens het bewoonbaar maken van tuin en huisje. Er ontstaan mooie onverwachte vriendschappen tussen de tuinders, die zorgen voor heerlijke dagen op het park. Er wordt menig wijntje genuttigd tijdens de gezellige bezoekjes over en weer en plannen worden gesmeed.


Maar niet alles blijkt koek en ei als het bestuur van de Vereniging Rust en Vreugd haar nieuwe regels bekend maakt. Deze regelgeving op het park zorgt voor flink wat onrust. Zo komt het verblijf van die lieve oude buurman van Beek in gevaar en lijkt het dat Emma zelf ook niet rechtmatig in haar huisje verblijft. En dan hebben we het nog niet eens over de hoogte van het kasje van buurvrouw Roos. Tijd om in actie te komen vinden Emma en haar nieuwe vrienden. Maar of dat nou allemaal met Rust en Vreugde gepaard kan gaan?....


‘Naarmate de avond vorderde werden de plannen voor Rust en Vreugd woester en woester, maar de volgende ochtend kon niemand zich daar nog veel van herinneren’


Look & Feel

Net als de voorgaande boeken van Hendrik Groen is ook deze vierde roman (paperback) in een mooi herkenbaar mat wit jasje gestoken. Voorop prijkt het toegangshek met de naama van het park. Door de riek met daaraan een rode tuinkabouter geprikt, kunnen we wel vermoeden dat het niet altijd pais en vree is op het park…


Op de driedubbele cover zien we aan de binnenzijde een leuke plattegrond van het park.


Op de prettige dikke witte pagina’s treffen we relatief korte hoofdstukken die telkens beginnen met een nieuw nummer


Oordeel

Na het laatste dagboek van mijn geliefde Hendrik Groen, was ik wel benieuwd wat ik nu mocht verwachten van zijn nieuwe romans. Reeds enkele opvolgers mochten deze nieuwste uitgave voorgaan, maar ook dit laatste boek heeft mij weer niet teleurgesteld. Integendeel!


Hendrik Groen heeft de gave om in beperkte woorden karakters en situaties een eenvoudig helder neer te zetten en dat maakt het lezen van zijn romans zeer prettig waardoor ik dit boek in twee dagen met gemak, en vooral plezier, uitlas. Ik kan enorm genieten van zijn schrijfstijl die telkenmale wordt overgoten met een subtiel sausje van humor. Soms sarcastisch, soms ironisch, maar altijd zo herkenbaar.


Ook dit verhaal is geen ‘eenvoudig’ voortzetten van de vorige Hendrik Groen-boeken, maar een verhaal op zich, waarin op vaardige wijze karakters subliem worden neergezet. Van narcistische voorzitter, tot belerende Jehova’s Getuigen. Genieten!


Een fijne roman over wel en wee rondom volkstuintjescomplex. Geestig weergegeven hoe buren elkaar het leven zuur kunnen maken, maar ook hoe vriendschappen en verbonden gesmeed worden. En dat is wat mij betreft echt die vier sterren meer dan waard.


Sterren: ****

Specificaties

Uitgever: J.M. Meulenhoff

Auteur: Hendrik Groen

Prijs: €20,99 (paperback) / 12,99 (e-book)

Publicatiedatum: 02-11-2021

Pagina's: 288

ISBN: 9789029094122


Met dank aan uitgeverij J.M. Meulenhoff voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

RECENTE BERICHTEN

bottom of page