top of page

Sterrenvlucht - Brandon Sanderson

Een uitstapje naar een nieuw genre? Let's go! Voor de allereerste keer sloeg ik een science fiction-boek open, namelijk Sterrenvlucht van Brandon Sanderson. Wat een ervaring! Ik werd niet teleurgesteld...

Het verhaal

80 jaar geleden stortte een sterrenschip vol mensen neer op de planeet Detritus, die is omgeven door een eeuwenoude puinschil. De nakomelingen, die zichzelf de Rebellen noemen, leven in grotten maar worden desondanks toch onophoudelijk aangevallen door de Krell. De enige verdediging wordt gevormd door slimme jonge piloten die onbevreesd de lucht in gaan om de gemeenschap te beschermen. En piloot worden is altijd de ultieme droom van Spensa geweest. Maar haar lot is verweven met dat van haar vader – een piloot die jaren geleden werd neergeschoten, toen hij zijn team laf in de steek liet, waardoor Spensa’s kansen om naar de vliegschool te mogen klein zijn. Een toevallige ontdekking in een lang vergeten grot biedt haar misschien wel een manier om de sterren alsnog te claimen en een oud geheim te onthullen.


Look & Feel

e zeggen altijd Don't judge a book by it's cover, maar in dit geval deed ik dat wel. De cover heeft er namelijk voor gezorgd dat ik dit boek graag wilde lezen. Hij oogt spannend met een stoere vrouw die je direct weet te pakken. Heel tof omslag!


Een leuk detail: Aan het einde van elk deel (het boek is opgedeeld in meerdere delen) vind je tekeningen van scheepsmodellen of onderdelen van scheepsmodellen. Dit geefthet binnenwerk wat extra sjeu. Een mooie toevoeging!


Het binnenwerk bevat een fijne typografie; goed leesbaar.


Oordeel

Mijn eerste scifi-ervaring doet absoluut smaken naar meer! Ik moet eerlijk bekennen dat ik een beetje sceptisch was in het begin en dat ik dacht: scifi is toch voor nerds?. Niets is minder waar, want wat was dit boek cool! De worldbuilding is ijzersterk; je hebt absoluut een compleet nieuwe wereld voor ogen die doet denken aan een mix van Star Wars en Dune (van Frank Herbert).


Brandon Sanderson heeft een fijne schrijfstijl; het verhaal is goed geschreven en gedetailleerd uitgewerkt. Het leest fijn; geen lange zinnen met hele moeilijke onbegrijpelijke woorden. Complimenten naar de vertaler zijn hier dan ook zeker niet misplaatst.


Een nadeel? Hier en daar wat langdradig en een klein gebrek aan een spanningsboog, maar als je er eenmaal in zit, wil je niet meer stoppen met lezen. Het einde weet je goed in zijn greep te houden en doet de lezer verlangen naar het vervolgdeel (die gelukkig al is verschenen: Sterrenzicht).


Spensa (also known as Spin) is een personage om in je hart te sluiten en waar je tegenop kunt kijken. Wat een stoere chick! Lekker rebels, opstandig, volhardend en niet bang om het achterste van haar tong te laten zien. Ik kan niet wachten om te ontdekken hoe haar verdere (ruimte)reis zich zal ontvouwen.


Kortom, een heerlijk boek dat ervoor heeft gezocht dat ik nieuwsgierig ben geworden naar meer scifi-boeken! Ik heb nu al zin om in deel 2 te beginnen en zie ook absoluut een verfilming voor mij.


Sterren: ****

Specificaties

Uitgever: Iceberg Books

Auteur: Brandon Sanderson

Vertaald door: TextCase

Prijs: €24,99

Publicatiedatum: mei 2021

Pagina's: 480

ISBN: 9789083073132


Met dank aan Iceberg Books voor het recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

Comments


RECENTE BERICHTEN

bottom of page