top of page

Tussen de beesten en wilde rozen - Ashley Poston

Een betoverd woud, een magische kroon, een verborgen stad en een onmogelijke liefde: de ingrediënten die Ashley Poston gebruikt in Tussen de beesten en wilde rozen, dé fantasysensatie op dit moment in Nederland.

Het verhaal

Cerys is veilig in het koninkrijk Aloriya. Er is geen ziekte of honger en er heerst al jaren vrede. Zo is het al sinds de eerste koning een deal maakte met de Vrouwe die het bos dat aan het koninkrijk grenst regeerde. Maar terwijl Aloriya opbloeide, werd het bos donker, vervloekt en verboden. Cerys weet dit maar al te goed: ze wist maar net te ontsnappen toen het bos haar vrienden en moeder vermoordde. Nu draagt Cerys een klein beetje van de vloek in haar bloed, een herinnering aan de dag dat ze alles verloor. Het grootste gevaar waar ze nu mee geconfronteerd wordt, als dochter van de tuinman, is de vervelende vos die haar maar niet met rust laat.


Als een nieuwe koningin wordt gekroond, dalen de dingen die lang verborgen lagen in het bos neer op het koninkrijk. Cerys wordt gedwongen te vluchten, met als enige metgezellen de kleine vos, een vreemde en krachtige beer en de magie in haar bloed. Het is aan haar om de legendarisch Vrouwe van het Woud te vinden en haar dorp te redden. Maar het bos is gevaarlijker dan ze ooit gedacht had en als de geheimen uit het verleden worden onthuld, is er alles voor nodig om te overleven.


'Jij bent tussen de beesten en wilde rozen door getrokken, en het diepe hart leidde je helemaal naar Voryn’

Look & Feel

Een prachtige hardcover met een sierlijke uitstraling. Kleurrijke bloemen sieren de cover en in het midden onderin is een vosje afgebeeld, die in het verhaal een belangrijke rol speelt, evenals de kroon bovenaan op het voorplat. Een sprookjesachtig boek om te zien.

De hoofdstukken zijn duidelijk opgebouwd en wisselen in perspectief van de hoofdpersonages: Cerys en Vos. Op een perfect getimede manier lijkt Poston deze perspectieven af te wisselen. Zelden zo sterk passend meegemaakt.


Korte hoofdstukken zorgen ervoor dat je er makkelijker doorheen vliegt. Ook het lettertype leest zeer fijn en er is sprake van een mooie regelafstand.


Na het dankwoord van de auteur zijn er nog twee pagina's toegevoegd waarin de auteur een soort cadeautje geeft aan de lezer door nog een klein stukje dieper in te gaan op verhaallijnen van twee bijpersonages.


In de schutbladen is een prachtige kaart te zien van Vaiyl, de gefantaseerde wereld waarin het verhaal zich afspeelt. Zo ontzettend fijn als er zo'n kaart is opgenomen in een fantasyboek! Regelmatig heb ik even teruggebladerd om te zien waar we ons als lezer op dat moment bevonden.
'Er bestonden geen verhalen over vossen en hoveniers

die goed afliepen’


Oordeel

Wauw, wat heb ik genoten van deze nieuwe fantasysensatie! Ik moest de eerste 5 pagina’s (incl. het voorstukje) wel even inkomen, maar daarna wilde ik ‘m niet meer wegleggen. Het liefste had ik 'm in één ademteug uitgelezen. Een ontzettend fijne schrijfstijl; luchtig, een vleugje humor en zeer beeldend.


Ashley Poston heeft met Tussen de beesten en wilde rozen een geheel nieuw sprookje gecreëerd. Op een magische manier sleurt ze haar lezer het verhaal in. Ze schuwt geen schitterende omschrijvingen zoals: ‘Wen droeg een prachtige jurk met de kleur van zonnebloemen en ochtendsterren’. Daarnaast beschrijft de gefantaseerde wereld zo levendig en gedetailleerd dat het zeer goed tot de verbeelding spreekt.


Het verhaal zit vol met kleine hints naar belangrijke plottwists, waarvan je sommige in de verste verte niet aan ziet komen. Heerlijk die kleine verrassingen die Poston de lezer gunt. Er gebeurt genoeg in het verhaal; geen saaie stukken waar je je doorheen moet worstelen.


Een klein opvallend detail is hoe de liefde en hofmakerij tussen vrouwen in dit boek genormaliseerd is. Zo geweldig! Dit kom je niet vaak tegen in boeken en dat maakt dit boek nog een stukje unieker.


Het einde was misschien hier en daar een beetje té zoetsappig, maar je slaat ‘m wel dicht met een dikke tevreden zucht. De meeste vragen zijn beantwoord, al zijn er nog wel een aantal vragen waar ik Ashley Poston graag over zou willen uithoren, en er is geen open einde. Wel geeft Poston zichzelf ruimte voor een eventueel vervolgverhaal van een bijpersonage (ik kan helaas niet zeggen wie zonder een dikke spoiler te geven hier...) door het toevoegen van de korte extra pagina's na het nawoord.


In het kort: een heerlijk sprookjesachtig verhaal vol duistere geheimen, liefde en magie. Een absolute aanrader voor de fantasyfan!

Sterren: ****

Specificaties (deel 1)

Uitgever: Van Goor | Best of YA

Oorspronkelijke titel: Among the Beasts and Briars

Vertaling: Lia Belt

Uitgave: Hardcover

Prijs: € 20,99

Publicatiedatum: 20-10-2020

Pagina's: 304 pagina's

ISBN: 9789000375271

Commentaires


RECENTE BERICHTEN

bottom of page