top of page

Unsinkable - Lotte van den Noort

Iedereen is vast bekend met het noodlottige verhaal van de RMS Titanic. Het zogenoemde 'onzichtbare schip' voer op een ijsberg en ging geheel tegen verwachting zijn ondergang tegemoet. Maar is dat echt hoe het precies is gegaan?

Het verhaal

Je kent het verhaal, maar is dat echt hoe het is gegaan?


Katharina Thompson wil niets liever dan naar Amerika gaan om daar een toekomst op te bouwen met haar verloofde. Wanneer ze als kamermeisje aan de slag kan op de Titanic, is dat een kans die ze gretig aanneemt.

Maar het lot van de Titanic gooit roet in het eten. Katharina’s broer waarschuwt haar dat ze geen voet op het schip moet zetten. De Titanic is gedoemd om te zinken en daar is niet alleen een ijsberg de oorzaak van.


Gebaseerd op een van de grootste complottheorieën ter wereld.


Look & Feel

Een mooie hardcover met op de voorkant een mooie illustratie van de Titanic en de hoofdpersoon Katharina Thompson. De schutbladen bevatten (zowel voorin als achterin) een tekening van de grote trap van het schip. In het binnenwerk zijn af en toe ook kleine illustraties te vinden, zoals een krantenknipsel. Verder zit er in het begin van het binnenwerk een kaartje met de route van de Titanic en op welke locatie deze ten onder ging.


De hoofdstukken zijn ingedeeld in cijfers en indien het aansluit bij het verhaal wordt aan het begin van het hoofdstuk de datum en het jaar vermeld. Het lettertype en het font zijn zeer prettig en zorgen voor een fijne leesbaarheid.


Oordeel

Dit verhaal is absoluut smullen voor alle Titanic-fans! Zelf heb ik altijd al een kleine fascinatie gehad voor dit bijzondere schip en zijn ondergang. Zo ben ik ook zeker een liefhebber van de film uit 1997 met Kate Winslet en Leonardo DiCaprio in de hoofdrollen. Dat maakte wel dat ik best wat vergelijkingen vond in dit boek met de film: de hoofdpersoon komt uit een arm gezin, een verloofde die toch niet zo aardig blijkt te zijn en natuurlijk het bevrijden van ten onrechte gearresteerden tijdens de ramp. Maar hé, beter goed gejat, dan slecht bedacht! In dit geval pakt het goed uit naar mijn ziens. Het is niet storend en maakt het verhaal interessant.


Historisch is het niet altijd even correct; het verhaal voelt soms meer als een hedendaags verhaal dan als eentje die zich afspeelt in 1912. Dit merk je vooral in de dialogen, aan hoe de personages tegen elkaar praten. Daarnaast merk je het ook aan hoe de bediendes zich soms gedragen en zichzelf presenteren tegenover de personen die ze bedienen. Gelukkig heeft Lotte (ik vond het stiekem leuk dat ik eindelijk eens een boek las van een naamgenootje) een fijne, toegankelijke schrijfstijl en weet hoe ze personages goede karakteristieke eigenschappen kan geven. Ze heeft een vlotte pen en weet de lezer in het verhaal te trekken.


Kortom: een veelbelovende nieuwe auteur waar ik zeker meer van wil lezen (en dat kan want haar nieuwe roman Unwriteable (een standalone en dus geen vervolg op Unsinkable) verschijnt op 21 oktober 2021).


Sterren: ***


Specificaties

Uitgever: Hamley Books

Prijs: € 18,99 (hardcover) / € 10,99 (ebook) / €12,95 (luisterboek)

Publicatiedatum: april 2021

Pagina's: 380

ISBN: 9789463967679

Comments


RECENTE BERICHTEN

bottom of page