top of page

Vechtlust - Britt van den Elzen

Britt van den Elzen kondigde op haar Instagrampagina haar debuut aan en ik werd gelijk enthousiast. Niet alleen door de mooie cover, die werd ontworpen door Till & Dill, maar ook door haar korte pitch over het verhaal. Benieuwd of ik na het lezen nog steeds enthousiast was? Je leest het hier!

Het verhaal

Sinds de zon vijfentwintig jaar geleden stopte met schijnen, is de helft van de wereld gehuld in schaduwen. In deze schaduwvlakten wonen mutanten die hun menselijkheid volledig zijn kwijtgeraakt vanwege een genetische mutatie. Deze wezens vormen een gevaar voor de rest van de wereld en hun aantallen nemen toe.


Hunter Jameson, een jonge, talentvolle traumachirurg in het leger van Ardenza, is net klaar met haar opleiding wanneer ze wordt gevraagd voor de beruchte missie 3A van de Speciale Schaduw Eenheid. Aangekomen op de basis moet ze vechten tegen vooroordelen, vooral die van generaal Zaregova, en tegenover hem moet ze zichzelf zien te bewijzen - zowel voor haar eigen gemoedsrust als voor het belang van de missie. Maar de generaal maakt meer in haar los dan alleen haar vechtlust.


Nikolai Zaregova is de bevelhebbende generaal van missie 3A en misschien wel bekender dan de missie zelf. Niemand kent de schaduwvlakten zo goed als hij en zijn hele leven staat in het teken van het succesvol afronden van de missie die hij heeft opgezet. Nikolai lijkt alles onder controle te hebben - totdat een jonge traumachirurg zijn rangen komt versterken en alles voor hem verandert.


Look & Feel

De cover zorgde dat ik direct verliefd werd op dit boek! Een prachtige illustratie van Hunter en Nikolai, gemaakt door Till & Dill, prijkt op het omslag. De tekening van Nikolai doet mij denken aan het personage Elijah Mikaelson van de serie The Vampire Diaries (gespeeld door Daniel Gillies). Absoluut geen straf om naar te kijken ;)


Het boek heeft een fijne matte cover en ligt goed in de hand. Het font van het binnenwerk is prettig leesbaar.


Nog een pluspuntje: voorin het boek is een overzicht met legerrangen opgenomen. Niet per se nodig om het verhaal beter te begrijpen, maar wel een leuke toevoeging.


Oordeel

Wat een fijn romantisch debuutboek! Het einde neigde een beetje naar feelgood, maar dat is het absoluut niet. Dit fantasyverhaal van Britt van den Elzen lijkt geïnspireerd op de Grisha-trilogie van Leigh Bardugo; de schaduwvlakte en de monsters die hierin leven (al doen die mij ook een beetje denken aan zombies/The Walking Dead), de verschillende kleuren in kleding die de eenheden onderscheiden, de naam van de generaal (Nikolai) en de naam van de uitgeverij is New Dam (misschien geïnspireerd op Ketterdam)? De fans van Bardugo zullen in elk geval smullen van dit boek.


Britt van den Elzen heeft een fijne vlotte pen. De hoofdpersonages worden heel goed omschreven; je ziet ze duidelijk voor je en leert hen goed kennen doordat de perspectieven worden afgewisseld tussen hen beiden (Hunter en Nikolai). Klein minpuntje: ik miste wat worldbuiling; wat meer beschrijvingen van de omgeving, zodat de lezer zich alles nog een stukje beter kan inbeelden en zich beter kan inleven in de situatie waarin de hoofdpersonen zich verkeren. Het verhaal voelt daarnaast nu af en toe een beetje te gehaast; het had iets uitgebreider gemogen, dan had de opbloeiende liefde tussen de hoofdpersonen wellicht ook minder cliché aangevoeld. Er zit dus ook zeker meer potentie in het verhaal. Ik ben dan ook echt benieuwd naar het volgende deel dat in 2023 zal gaan verschijnen (het verhaal van Raven en Jordan). Wellicht is er dan ook weer wat groei te vinden in de schrijfstijl van deze debutant.


Sterren: ****

Specificaties

Uitgever: New Dam

Auteur: Britt van den Elzen

Prijs: €15,50 (ook beschikbaar in het Engels paperback én hardcover: Battle heat)

Druk: 1e druk

Publicatiedatum: februari 2022

Pagina's: 308

ISBN: 9789083209661


Met dank aan uitgeverij New Dam voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

Comentarios


RECENTE BERICHTEN

bottom of page