top of page

Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold - Israel van Dorsten

Een boek dat enorm veel indruk op mij heeft gemaakt in 2022? Absoluut Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold van Israel van Dorsten. Wat een indrukwekkend verhaal en wat een bijzondere jongen/man. Een boek dat iedereen zou moeten lezen. Waarom? Dat lees je hier.

De inhoud

Op zondag 13 oktober 2019 verliet ik de boerderij waar ik jarenlang vastzat en stapte een café in Ruinerwold binnen. Op dat moment maakte ik me definitief los uit de geloofswereld van mijn vader, die mij vijfentwintig jaar lang in zijn macht had. In 'Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold' beschrijf ik mijn leven. Mijn vaders geloof en overtuigingen waren mijn realiteit: naar school ging ik niet, ik bestond niet eens voor de buitenwereld, en ik had geen vrienden. Er waren alleen de geesten die om ons heen dwaalden en waarmee we praatten. Bidden was onze enige redding, God zat altijd in mijn hoofd. Dan komen de eerste scheurtjes in mijn geloof, en dat worden er geleidelijk steeds meer. Het internet is de sleutel voor mijn ontwikkeling. Ik zoek een weg naar de vrijheid voorbij schuld, angst, verdriet, onzekerheid. Maar wanneer mijn gedachten eindelijk vrij zijn, voel ik me meer opgesloten dan ooit. Ik wil weg uit de boerderij waar ik samen met mijn familie verborgen voor de buitenwereld leef. Maar wie gaat mij helpen? – Israel van Dorsten


Look & Feel

Op de voorkant van het boek zien we een jonge Israel. Een beeld dat goed is gekozen, omdat je in het boek ook een jonge Israel volgt terwijl hij opgroeit tot de man die hij nu is. Het omslag had van mij iets rustiger gemogen en met iets mindere speling van de titel. Maar eerlijk is eerlijk: hij valt wel op zo!


Waar ik een beetje verbaasd over ben is dat er geen fotokatern is opgenomen. Er is een documentaire gemaakt en er is veel vastgelegd door de vader van Israel. Een foto van de boerderij in Ruinerwold of van de woonsituatie had ik in elk geval wel verwacht. Wellicht is deze keuze gemaakt omdat dit echt het verhaal van Israel zelf is. Hij vertelt ook duidelijk in de proloog dat het niet aan hem is om het verhaal van anderen te vertellen.


Oordeel

Tsja, waar begin je een recensie over een boek dat eigenlijk een groot deel van iemands leven beschrijft? Allereerst dan maar met wat een enorme indruk dit boek heeft gemaakt op mij. Het verhaal van Israel zet je echt even met beide benen op de grond. Wat hij en zijn broers en zussen hebben meegemaakt, hoort niemand mee te maken. Bizar wat hun vader hun aandeed met betrekking tot psychische manipulatie, al van jongs af aan. Om naar van te worden.


Israel van Dorsten heeft een zeer goede pen met een ontzettend sterke woordenschat. Hij weet de lezer vast te grijpen in zijn verhaal en de wanhoop, hoop en zoektocht naar zichzelf goed over te brengen. Ongelooflijk als je kijkt naar wat voor persoon hij is geworden en hoe hij overkomt in het boek na alles wat hij heeft meegemaakt. Niets meer dan lof voor deze 'auteur'. Door de fijne schrijfstijl hoop ik eigenlijk dat hij ooit nog een keer met een boek komt; ik ben benieuwd naar wat hij nog meer in zijn 'mars' heeft.


Wat mij heel erg is bijgebleven van dit boek: als hij eindelijk besluit om hulp te gaan zoeken dat hij van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Schrijnend hoe de hulp in Nederland in elkaar zit. Heel pijnlijk om te lezen en ik las dit stuk dan ook met lichte plaatsvervangende schaamte voor het hulpsysteem in Nederland. Daar valt echt nog heel wat te winnen...


Kortom, een van de betere biografieën die ik tot nu toe heb gelezen (wel wat aan de prijs in verhouding tot de omvang). Een dikke aanrader, maar weet dat dit boek wel iets met je doet en dat het geen luchtig verhaal is. Zeer indrukwekkend.


Sterren: *****


Specificaties

Uitgever: uitgeverij Pluim

Auteur: Israel van Dorsten

Prijs: €24,99 / E-book €14,99

Druk: 1e druk

Publicatiedatum: 13-10-2022

Pagina's: 293

ISBN: 9789493304239


Met dank aan uitgeverij Pluim voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

RECENTE BERICHTEN

bottom of page