top of page

Zomerzussen - Monika Peetz

Vier zussen krijgen van hun moeder een uitnodiging om naar de kust te komen voor een korte vakantie. Maar juist deze plek zorgt voor veel onrust bij de zussen. Waarom heeft hun excentrieke moeder hen juist daar uitgenodigd?

De inhoud

We maken kennis met de vier Duitse volwassen zussen die door hun moeder worden uitgenodigd om naar het Nederlandse Bergen te komen voor een korte vakantie. In hun jeugdjaren brachten ze daar ook de vakantie door. Ze voelden zich echte zomerzussen als ze daar heerlijk onbelemmerd hun gang konden gaan en eindeloos speelden op het strand. De plek zorgt nu echter juist voor onrust: het is de plaats waar hun vader zo’n twintig jaar eerder verongelukte en daarna zijn ze er nooit meer geweest. Sinds die ene fatale gebeurtenis zijn er behoorlijke barsten ontstaan in de familieband die doordreunen in hun individuele leven. De zussen zijn uit elkaar gegroeid en er is niets meer over van die bijzondere zomerzussenband. Waarom heeft hun moeder hen juist naar deze plek laten komen?


Look & Feel

Een matte cover met een zomerse uitstraling. Niet te uitbundig, precies zoals het verhaal past. De titel en de naam van de auteur zijn in glans weergegeven. De cover wordt opgesierd door een sticker met de titel van een van de voorgaande successen van Peetz: De dinsdagvrouwen (overigens ook een flinke aanrader!).


Oordeel

Een mooi geschreven roman die de personages van de vier verschillende zussen uitermate goed uit de verf laat komen. Hun dagelijkse geheimen, hun struggles, hun dilemma's in relaties; alle vier verschillend, maar allemaal zo aan het strijden en juist dát zet hun band zo op scherp. Ook de rol van de moeder is een bijzondere. We ontdekken haar strijd die wellicht haar keuzes verklaart.


Wat ik ook een leuk detail vond, was dat deze roman vanuit het oogpunt van de Duitse zussen is geschreven. Zij beschrijven de typisch Nederlandse gewoontes op een heel grappige wijze: het fietsen, de grote ramen waardoor je zo naar binnen kijkt, de Nederlandse keuken en natuurlijk het typische kustlandschap. Zo kijken we toch weer eens op een andere wijze naar ons eigen landje, super leuk.


Dit verhaal leest heel vlot weg mede door de prettige schrijfstijl van Monika Peetz. Zij mijdt geen maatschappelijke onderwerpen en dat maakt deze verhaallijn bijzonder realistisch. Door het verhaal heen komen we homofilie, faalangst, rouw en relatieproblemen tegen.


De hoofdstukken zijn precies goed qua lengte en door de perspectiefwisselingen van de zussen zien we veelvuldig de verschillende kanten van een verhaal.


Kortom een fijn boek, waarbij ik aan het einde blij was te weten dat er nog een vervolg schijnt te komt ;)


Sterren: ****


Specificaties

Uitgever: Ambo|Anthos

Auteur: Monika Peetz

Prijs: €22,99 (paperback) / € 12,99 (e-boek)

Publicatiedatum: mei 2023

Pagina's: 288

ISBN: 9789026361067


Met dank aan uitgeverij Ambo|Anthos uitgevers voor het recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

RECENTE BERICHTEN

bottom of page