top of page

Zonder schuld - Dana Smit

Er is een nieuw Nederlands thrillertalent opgestaan: Dana Smit! Haar debuutthriller Zonder schuld mocht ik al voor verschijnen lezen, maar nu ligt hij in de boekhandel. Tijd dus om mijn bevindingen met jullie te delen!

Het verhaal

Profiler Hazel Kramer wordt op een ochtend gebeld door Adam Palmer – inspecteur bij de Londense politie –, die haar hulp vraagt bij een uitzonderlijke moordzaak. Het slachtoffer en de plaats delict zijn bedekt met afval en alle sporen van de dader zijn gewist. Het doet Hazel denken aan een zaak uit het verleden en ze neemt contact op met Julius Bell – een meedogenloze advocaat. Hij stemt toe te helpen, maar onder één voorwaarde: hij wil bij de zaak betrokken blijven.


De tijd dringt, er worden meer moorden gepleegd en de leugens stapelen zich op. Julius, Adam en Hazel gaan op zoek naar de dader, maar langzaam komt Hazel erachter dat niemand de volledige waarheid spreekt, ook Julius en Adam niet. Ze staat er alleen voor. Als ze vervolgens ook twee dagen uit haar eigen geheugen kwijtraakt slaat de twijfel toe, kan ze zichzelf niet eens meer vertrouwen? Ze moet alles op alles zetten om de zaak op te lossen en haar reputatie te redden; lukt het haar de moordenaar te vinden, en ten koste van wie?


Look & Feel

Een lekker knallend blauw omslag met een intrigerend oog op de cover. De oranje titel knalt er ook goed vanaf. Het ontwerp zorgt voor een unieke uitstraling die goed doorgevoerd kan worden bij de vervolgdelen van deze serie.


Fijn ook dat de serie en het deel op het omslag met één oogopslag (even een leuke woordspeling tussendoor) te zien is. Maakt het toch altijd makkelijker als je in de boekhandel op zoek bent naar een bepaald deel, ook al is nu alleen nog maar dit eerste deel er natuurlijk.


Oordeel

Wat heeft Dana Smit een fijn debuut geschreven met Zonder schuld! Het is absoluut een op-de-bank-zitten-en-uitlezen-boek. Ik had dit eerste deel van de Hazel Kramer-serie dan ook binnen twee dagen uit. Het is met vaart geschreven en je vliegt door Londen heen. Een leuk weetje: Dana Smit woont momenteel in Londen (ze komt uit Haarlem) en heeft bij de Londense politie gewerkt. Zodoende heeft ze haar eigen ervaring kunnen gebruiken om deze thriller een unieke inhoud te geven. Tof, toch?


Het verhaal wordt verteld vanuit twee perspectieven: Hazel Kramer (die overigens, fun fact, een dag eerder jarig is dan ik (15 juni)) & Julius Bell. Je kruipt in hun hoofd en leert hen beiden heel goed kennen; zo goed heb je nog nooit iemand leren kennen in een thriller. Dat is misschien wel de grootste kracht van dit boek. Ik kijk er dan ook naar uit om hen nog beter te gaan leren kennen in het volgende boek (want, YES, dit wordt een serie!).


De tijdsprongen zijn niet altijd direct even duidelijk, maar als je iets verder leest begrijp je naar welk moment de auteur je heeft gebracht. Het voelt af en toe een beetje als een puzzeltje, maar de stukjes vallen uiteindelijk tóch samen en vormen een zeet sterk geheel.


Ik ben nu zeker benieuwd naar de schrijfontwikkeling van de auteur, want dit eerste deel voorspelt al veel goeds. Heel veel zin in het volgende deel (verwacht in 2023)!


Sterren: ****

Specificaties

Uitgever: Ambo|Anthos Uitgevers

Auteur: Dana Smit

Prijs: €21,99 (paperback) / €12,99 (e-book) > De paperback zit in de LINDA Zomerlees-actie, waarmee je €5,-korting kan krijgen op het boek bij aanschaf van het zomerboek (die bevat een kortingscode). Deze actie is geldig van 22 juni t/m 11 september 2022.

Publicatiedatum: mei 2022

Pagina's: 344

ISBN: 9789026357114


Met dank aan Ambo|Anthos uitgevers voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

Comments


RECENTE BERICHTEN

bottom of page