top of page

De Griekse dochter - Soraya Lane

Zeven jonge vrouwen ontvangen een uitnodiging van een notaris in Londen. Vanaf dat moment ontdekken ze dat niet alles was wat het leek bij het leven hun grootmoeders. In De Griekse dochter, het derde deel in De verloren dochters-serie, volgen we het verhaal van Ella.
Het verhaal

Na het overlijden van Maria, ontvangen haar erfgenamen via de notaris een mysterieus kistje met daarin, naast een foto van een vrouw met een meisje, een stuk bladmuziek met een stukje tekst. Het lijkt erop dat Maria na haar geboorte is geadopteerd via Hope's House; en tehuis voor ongehuwde moeders.


Ondanks het feit dat haar moeder totaal geen interesse lijkt te hebben, laat het haar dochter Ella maar niet los. Juist op het punt dat ze een veelbelovende en drukke Galerie runt, besluit ze wat afstand daarvan te nemen en op onderzoek uit te gaan. Daarmee gunt ze zichzelf ook wat tijd om haar oude passie op te pakken: het schilderen.


Al in het begin van haar speurtocht komt een oude bekende op haar pad: de cellist Gabe die Ella op weg helpt met de bladmuziek uit het geheimzinnige kistje. En ondanks het feit dat een oude liefde weer opbloeit tussen haar en Gabe, besluit ze haar zoektocht in Griekenland voort te zetten, want door de foto uit datzelfde kistje, lijkt het erop dat ze daar meer antwoorden zal gaan vinden op haar vragen.


En zo gaan we via Ella terug naar de 60er en 70er jaren waar we Alexandra Konstantinidis leren kennen, die op zeer jonge leeftijd haar moeder verliest. Haar welgestelde ouders waren zeer goed bevriend met het Griekse koningspaar maar door de onrustige politieke situatie was het niet langer veilig voor hen in Griekenland. Haar kille vader vertrekt naar Frankrijk en sommeert vastberaden en zonder een greintje medeleven, zijn rouwende dochter naar Engeland te vertrekken, naar haar oom en tante in Londen. Daar wordt ze liefdevol opgevangen in het gezin en leert ze niet alleen haar liefde en talent voor muziek kennen, ook komt daar de cellist Bernard op haar pad. En net als ze denkt dat het geluk haar weer toelacht moet ze de grootste beslissing van haar leven nemen.


Look & Feel

Net als de eerdere 2 delen heeft ook deze roman een inmiddels herkenbare matte cover met glanseffecten. Deze paperback met flappen neemt de lezer meteen mee naar een nieuw land; Griekenland met de karakteristieke witte Griekse huisjes en de blauwe zee op de achtergrond.


De binnenkant van de flappen zijn net als het eerste twee delen, voorzien van een veelbelovend voorwoord van de schrijfster aan de lezers waarin ze haar start en motivatie van deze serie beschrijft.


De hoofdstukken zijn overzichtelijk. Ondanks de twee verhaallijnen in twee verschillende tijdvakken, ontstaat er geen verwarring. Er wordt per hoofdstuk duidelijk aangegeven in welke periode we stappen.


Oordeel

Na het eerste deel, dat ik wat sceptisch was gestart (lees mijn eerdere recensie van De Italiaanse dochter hier (LINK) en de Cubaanse dochter hier(LINK) ) was ik erg benieuwd naar de opvolgende delen. Ik werd bij het tweede deel al niet teleurgesteld, maar deze roman was net nog weer wat fijner om te lezen.

Ik schreef al eerder: “Als fanatiek Zeven zussen-fan ben ik dit boek zeer cynisch gestart, want laten we eerlijk zijn; 7 zussen, 8 delen die ons meevoeren over de hele wereld ... dat concept is toch een 1 op 1 copy paste met de wereldberoemde reeks van Lucinda Riley? Wie heeft ze niet verslonden en zit niet met smart te wachten op dat laatste deel 8?”. En ook dit keer is bovenstaande van toepassing.


Maarrrr… ondanks dat de samenhang tussen de verhalen mij vooralsnog niet duidelijk is, beginnen er nu wel wat herkenbare punten naar voren te komen.  En die verwijzingen maken mij nieuwsgierig…

Los daarvan leest het boek heerlijk weg want Soraya Lane heeft een fijne schrijfstijl met vaart, waardoor je graag wil doorlezen.


Daar waar in de voorgaande delen wat meer te vertellen was over het land, kwam Griekenland niet echt uit de verf. Maar het ontbreken van die geografische informatie stond het verhaal en het leesplezier desondanks niet in de weg. 


Dus ook dit derde deel uit De verloren dochters-reeks heb ik met plezier gelezen. Doordat de aanwijzingen nu wat zichtbaarder worden, ben ik nu wel heel nieuwsgierig naar het volgende deel dat in juni 2024 zal verschijnen. Ik vermoed dat we dan naar Zwitserland zullen afreizen gezien de volgende titel De Zwitserse dochter. Zal daar eindelijk nog wat meer samenhang gaan ontstaan?


Met dit derde deel ben ik deze serie toch nog net even meer gaan waarderen. En dat verdient dan wat mij betreft er weer een extra ster bij natuurlijk. Dus met 4 sterren en vol verwachting, wacht ik op het vierde deel in de verloren dochters-serie!

 

Sterren: ****

Specificaties

Uitgever: uitgeverij Oceaan

Auteur: Soraya Lane

Vertaling: Erica Disco

Oorspronkelijke titel: The Lost Daughters: The Royal Daughter

Prijs: € 18,99 (paperback) / € 11,99 (e-book) / € 14,99 (luisterboek)

Publicatiedatum: 06-02-2024

Pagina's: 304

ISBN: 9789046831748

 

Met dank aan uitgeverij Oceaan voor het recensie-exemplaar. Dit heeft mijn mening niet beïnvloed.

Comentários


RECENTE BERICHTEN

bottom of page